Rýchly makovo jablkový koláč plný vápnika, potretý čokoládovým krémom.
Cesto
- 1 vajce
- 1 lyžičku jedlej sódy
- 30 g kryštálového cukru (môže byť aj viac)
- 100 g hladkej múky
- 100 g mletého maku
- 100 ml oleja
- 250 ml kyslej smotany
- 2 stredne veľké jablká – nastrúhané a scedené zo šťavy
Krém
- 250 ml kyslej smotany
- 250 g horkej čokolády
Všetky prísady zmiešame a nakoniec pridáme aj strúhané jablká. Vymiešame jednotné cesto a to navrstvíme na vymastenú a múkou vysypanú tortovú formu s priemerom 24 cm. Pečieme pri teplote 180 stupňov 30 minút. Po upečení necháme cesto vychladnúť. Zatiaľ pripravíme krém zmiešaním kyslej smotany a horkej čokolády, ktorú sme rozpustili nad parou. Hotovú plnku natrieme na vychladnutý korpus.